Drooghuis La Grye

Historisch erfgoed bij kasteel

Tel. 0031651137580

 

Contactpersoon: Dolf Messnig

Loire.Ligging Logo.Drooghuis

The Executive

Introducting...

brochure-GryeSchermafdruk 2017-02-07 14.49.35

Bij het landgoed dat rond 1900 in de Engelse landschapstijl is ontwikkeld, behoorden ook een koetshuis en paardenstallen, boerderij, orangerie, châlet, watermolen, wijnhuis, duiventil en een kas.

 

Verschillende vijvers waren bedoeld voor de water- huishouding maar ook als lust voor het oog.

 

Rond het landgoed stond een muur die er nog gedeeltelijk is. Een wandeling rond het landgoed duurt 45 minuten. Die wandeling leidt langs boomrijke landweggetjes, een oude wasplaats en weiden vol koeien. In de 19e eeuw werden er in Frankrijk in het kader van de verbetering van de openbare hygiëne talrijke wasplaatsen en waterbekkens gebouwd: de 'lavandières'. In het oudheidkundig museum in Ambierle is veel te zien over de geschiedenis van de streek, w.o. van deze lavandières.

 

Het Château, de paardenstallen, het koetshuis, het drooghuis en het wijnhuis zijn van Nederlandse eigenaren.

 

 

 

Het kasteel vanaf de binnenplaats, de Cour. De langgerekte serre wordt momenteel geheel gerenoveerd. Stapsgewijs wordt het pand door de huidige Nederlandse eigenaren onderhanden genomen en verfraaid.

HISTORIE: Landgoed La Grye

brochure-GryeSchermafdruk 2017-02-07 14.49.52 brochure-GryeSchermafdruk 2017-02-07 14.50.11

In het verleden werden bij kastelen vaak duiven gehouden. De duiventoren, of 'pigeonnier' was een teken van rijkdom. Tijdens het 'ancien régime' was het houden van duiven via het 'duivenrecht' aan strenge regels onderworpen. De heren mochten 1 koppel duiven houden per hectare grond. Duiven werden geconsumeerd, er werden medicijnen van gemaakt en de mest werd gebruikt.

Vanaf de D8 bereik je via een lange oprijlaan het kasteel en het drooghuis. Daarbij passeer je twee meertjes die vroeger als visvijvers werden gebruikt. Vanaf deze toegangsweg krijg je dit uitzicht op het kasteel met daarachter, op hoogte gelegen, de prachtige 'eglise' van Ambierle. De vroegere kasteelbewoners hadden overigens ook een eigen kapel.